Ιαπωνία Σεισμός - Τσουνάμι και το  Πυρηνικό Ατύχημα στην Φουκουσίμα

Σεισμός 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (11/3) στην Ιαπωνία και εξαιτίας της ισχυρότατης δόνησης έχουν σημειωθεί τσουνάμι, ενώ εκατοντάδες νεκροί, εντοπίστηκαν στην ακτή Σεντάι.  Tουλάχιστον για 20 χώρες που βρέχονται από τα νερά του Ειρηνικού εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στις φλόγες βρίσκονται πάνω από 80 περιοχές της χώρας, ενώ χιλίαδες  νεκροί, αγνοούμενοι και τραυματίες είναι ο απολογισμός της ισχυρότατης δόνησης και των τσουνάμι που επακολούθησαν.

Επιπλέον, αγνοείται η τύχη ενός επιβατικού τρένου, που εξαφανίσθηκε μετά το τσουνάμι, στη νομαρχία του Μιγιάγκι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας. Παράλληλα, αγνοούνται πολοί άνθρωποι από κατολίσθηση στο Μινάμι Σόμα στην περιφέρεια της Φουκουσίμα. Σημαντικότατες ζημιές προκλήθηκαν σε κτήρια του Τόκιο με 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά να μην έχουν ηλεκτροδότηση. Ο σεισμός διήρκεσε περίπου 2 λεπτά, όπως αναφέρουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Τόκιο με τους πολίτες να βγαίνουν έντρομοι από τα κτήρια.

 

 

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 135 χλμ. από τις ακτές της πόλης Σεντάι.  Παράλληλα, εικόνες με κτήρια τυλιγμένα από τις φλόγες κάνον το γύρο του κόσμου ενώ σε ισχύ είναι προειδοποίηση για τσουνάμι σε Ιαπωνία, Ρωσία και Μαριάννες Νήσους. Λίγα λεπτά μετά την ισχυρότατη δόνηση κύματα ύψους 20 μέτρων έφθασαν στις ακτές της Iαπωνίας στον Ειρηνικό. Παράλληλα, ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός 7,9 Ρίχτερ, διακόπηκαν αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες ενώ αυτοκίνητα έπεσαν στη θάλασσα.

 

 

"Ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες", αναφέρε το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού.

 

Μεταξύ των χωρών που δέχτηκαν προειδοποίηση και έφτασαν τα κύματα του τσουνάμι ήταν: Ρωσία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Παπούα Νέα Γουινέα, Φίτζι, Μεξικό, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Παναμάς, Ονδούρα, Χιλή, Ισημερινός, Κολομβία, Περού, Κένυα και το νησί Βανουάτου στον Ειρηνικό ωκεανό. Στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία αν και αρχικά εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι τελικά άρθηκε. Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί καταστροφικό τσουνάμι. Η ακτοφυλακή της Ταϊβάν απομάκρυνε τους κατοίκους της πυκνοκατοικημένης ανατολικής ακτής. Η Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κύματα ύψους περίπου 50 εκατοστών αναμένεται να φθάσουν στις βόρειες και ανατολικές ακτές της νήσου αργότερα εντός της ημέρας. Η Υπηρεσία Πολιτικής ’μυνας της Χαβάης διέταξε την εκκένωση όλων των παράκτιων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Χονολουλού. Το πρώτο κύμα τσουνάμι έφτασε στη Χαβάη στις 03.00 τοπική ώρα. Επίσης περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τμήματα της ανατολικής Ρωσίας.
 

 

Μετά το πρώτο τσουνάμι σημειώθηκε και δεύτερο το οποίο έπληξε την ακτή του Σεντάι στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, ενώ η στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατέρρευσε κατά τη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε φοιτητές με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί. Επίσης, πλημμύρισε ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στο Τόκιο.

 

 

Η καταστροφή ολοκληρώθηκε όταν το τσουνάμι έπληξε Πυρηνικές Εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας. Πυρκαγιά ξέσπασε σε θάλαμο όπου στεγάζεται μια τουρμπίνα στον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα στη νομαρχία Μιγιάγκι της βορειοανατολικής Iαπωνίας και επίσης και στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκισίμα, βορείως του Τόκιο μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιφέρεια αυτή. Oι αρχές εκκενώσαν την ευρύτερη περιοχή κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκισίμα λόγω διαρροής ραδιενέργειας. Στις φλόγες τυλίχθηκεί επισης και το διυλιστήριο Cosmo Oil στην πόλη Ιισιχάρα εξαιτίας της ισχυρότατης δόνησης.

 

 

Τις επόμενες μέρες με μία εντυπωσιακή έκρηξη διαλύθηκε κι άλλος αντιδραστήρας στο πυρηνικό Εργοστάσιο της Φουκόσιμας.  Μετρήσεις  έδειξαν αύξηση της ραδιενέργειας στα 500 μιλισεβέρτ την ώρα, ποσοστό που καταγράφεται στη ζώνη κινδύνου.

 

Την εκκένωση του χώρου από τους εργαζόμενους διέταξε η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή. Παράλληλα, δεν αποφευχθεί ο κίνδυνος ραδιενεργού μόλυνσης  στη θάλασσα, με δημόσιους οργανισμούς της χώρας να έχουν ανιχνεύσει ραδιενέργεια στη βροχή και το νερό της βρύσης και να ζητούν ενίσχυση των ελέγχων στα ψάρια και τα οστρακοειδή που αλιεύονται κατά μήκος της ακτής.

 

 

Την ίδια ώρα, πολύ υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν από το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας σε 11 είδη λαχανικών που προέρχονται από την περιοχή της Φουκουσίμα.  Επίσης, έκκληση στους πολίτες να μην καταναλώσουν γαλακτοκομικά που προέρχονται από περιοχές κοντά στον τόπο του πυρηνικού ατυχήματος απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Ναότο Καν, την ώρα που οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές σπανακιού και γάλακτος από την Φουκοσίμα. Κι ενώ η αγωνία για πυρηνικό όλεθρο παραμένει για μέρες, νέα σεισμική δόνηση 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τράνταξε την βόρειο-ανατολική Ιαπωνία.  Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό (ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011) για την καταστροφή της 11ης Μαρτίου, οι νεκροί ανέρχονται στους 9.199 και οι αγνοούμενοι στους 13.000, γεγονός που συνιστά την δεύτερη χειρότερη στιγμή στην ιστορία της Ιαπωνίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας φέρεται πως θα δηλώσει σε σημερινό υπουργικό συμβούλιο ότι για την ανοικοδόμηση θα χρειαστούν από 185 έως 310 εκατομμύρια δολάρια.

 

Ουδείς για ημέρες δεν μπορούσε να προσεγγίσει το πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο  μολύνε τα πάντα με ραδιενέργεια, που εξαπλώνονταν όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη! Ακόμα και αεροπλάνα είναι, πλέον αδύνατον να προσεγγίσουν το πυρηνικό εργοστάσιο! Τα πιο μακάβρια έργα επιστημονικής φαντασίας γύρω από τη ραδιενέργεια επιβεβαιώθηκαν!!! Οι αντιδραστήρες της Φουκοσίμα υπέστησαν ρωγμές εκλιωντας ακατάπαυστα ραδιενέργεια στον αέρα, στο έδαφος και στη θάλασσα!!!

Από τους 800 εργαζο΅ένους στον πυρηνικό σταθ΅ό της Φουκουσί΅α, 50 εθελοντές έμειναν αντιμετωπισουν το συμβάν.  Οι 50 εθελοντές  όλοι τους εργάτες της Ηλεκτρικής Εταιρείας του Τόκιο, της Tepco, δουλεύοντας  εξαντλη΅ένοι από τις βάρδιες με σύγουρο τον κίνδυνος να ΅ολυνθούν από ραδιενέργεια ! Παρόλα αυτά  βρίσκονται εκεί, ΅ε κίνδυνο της ζωής τους και αποτελεσαν ίσως την τελευταία ελπίδα που έχει η Ιαπωνία για να προλάβει ΅ια ευρύτερη πυρηνική καταστροφή.

Οι 50 εθελοντές, προσπαθούν επί μερες να κρατήσουν τους έξι αντιδραστήρες ψυχρούς χρησι΅οποιώντας πυροσβεστικό εξοπλισ΅ό για να διοχετεύουν στους πυρήνες τους θαλασσινό νερό. «Για να ΅είνει ο πυρήνας καλυ΅΅ένος και να διατηρηθεί ο αντιδραστήρας ψυχρός, πρέπει κάποιοι να τον τροφοδοτούν ΅ε νερό. Και για να το κάνουν, πρέπει να είναι σω΅ατικά παρόντες», λέει ο Μάικλ Φριντλάντερ, πρώην χειριστής σε πυρηνικό εργοστάσιο της General Electric στις ΗΠΑ. "Χθες τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν πολύ και οι 50 υποχρεώθηκαν να απο΅ακρυνθούν, ό΅ως έπειτα από ΅ερικές ώρες ήταν έτοι΅οι να επιστρέψουν".

«Εκατό χέρια και εκατό ΅άτια για να συγκρατήσουν το “τέρας”. Πενήντα ΅ικροί Οδυσσείς ΅προστά σ’ έναν Πολύφη΅ο που ξεφυσάει ακατάπαυστα ραδιενεργό ατ΅ό και καπνό», γράφει γι’ αυτούς ο απεσταλ΅ένος της ιταλικής «Κοριέρε».

Η Γαλλική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Areva σε παρουσίαση της σχετικά με το πυρηνικό ατύχημα στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ υπογράμμισε ότι «είναι πλέον σαφές ότι στη Φουκοσίμα είμαστε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας»!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ